Beboelsesbåde

Sikkerhed til søs

Kun en tåbe frygter ikke havet. Sådan lød et af myndighedernes sikkerhedsråd i tv-programmet OBS for efterhånden mange år siden. Men selv om udtrykket ikke længere er i officiel brug, er der stadig om snakken.

[IMAGE=c5donmcno532.jpg]

For det er dumt ikke at respektere havet, når man er på en båd. Sikkerhed er alfa og omega, og her lister vi fem gode råd, så du kan føle dig mere tryg og sikker på vandet. Du kan læse meget mere på Søfartsstyrelsens hjemmeside, hvor der er mange gode sikkerhedsråd om livet til søs.

[IMAGE=buBxPUeGdZqH.jpg]

1. Det er vigtigt, at du kan komme i kontakt med omgivelserne, hvis der skulle opstå en situation på havet. Hav derfor altid en mobiltelefon med på vandet. Skulle du mangle en ordentlig mobil, kan du fx kigge nærmere på den prisbillige Huawei P10 Lite, som udover at være en god telefon også sikrer, at du altid kan komme i kontakt med land, når du befinder dig på søen. En mobiltelefon er en god løsning, men vil du være endnu mere tryg, anbefales det at have en VHF-radio med ombord.

[IMAGE=cf3ZLXbooAu7.jpg]

2. Det er aldrig særlig smart at lave noget potentielt farligt uden at vide særlig meget om, hvad man foretager sig. Derfor er det naturligvis en god ide at lære at sejle, inden man begiver sig ud på togt. Der findes mange steder, hvor man erhverve sig et duelighedsbevis, hvilket blandt meget andet sikrer kendskabet til reglerne til søs.

3. Akkurat som det er tilfældet med køretøjer på land, er det også på vandet vigtigt, at du sørger for at holde dit grej og udstyr up to date og vedligeholdt. Desuden er der nogle ting, som du med fordel kan have med på båden for at øge sikkerheden. Det drejer sig ikke mindst om førstehjælpskasse og nødblus i tilfælde af personskade eller havari.

4. Planlægning af turen er essentielt. Sørg for at have styr på alle detaljer om ruten, og tjek vejr- og farvandsudsigter, inden du begiver dig afsted til søs. Tjek også at der nok brændstof – både til båden og til besætningen i form af mad og drikke.

5. Husk vesten! Skulle det ske, at du falder i vandet, er en redningsvest den absolut bedste beskyttelse. Og redningsveste er faktisk mere end blot sund fornuft – det er også et lovkrav. Der findes tre forskellige slags veste, man kan benytte sig af. Udover den traditionelle redningsvest kan man også bruge en svømmevest eller en oppustelig redningsvest. Men uanset typen er vesten altså et must, når du og familien stikker til søs.

Husker du din sunde fornuft, og følger du disse råd og tips, har du skabt grundlaget for gode og sikre ture til søs. Vi ønsker dig en tryg sejltur!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*