Skal I på sejltur her til sommer og i efteråret, er det vigtigt at tænke på, hvad der skal på spisebordet, mens I er til havs. Mange gange vil I selvfølgelig lægge til havn og finde en lokal restaurant, grille på kajen eller finde på noget andet, der gør, at I ikke skal kokkerere på båden. Tværtimod kan det være, at I vil gøre det hele lidt festligt og købe noget flot tøj fra NA-KD og tage på en god restaurant i nærheden af, hvor I har lagt til kaj. Men andre gange vil I måske lægge til i en vig, hvor der ikke er umiddelbar adgang til havnefaciliteter, og overnatte på båden, mens den duver stille for bølgerne og vinden. Og så skal I også lave mad på båden – og hvad skal det være?
Noget af det nemmeste og samtidig også ofte ganske lækre, som I kan vælge, er forskellige færdigretter, som fås i forskellige udgaver. Man kan for eksempel købe færdigretter på glas. Det er henkogte retter, som kan holde sig – ofte i op til flere år – uden for køleskab. Det er derfor altid praktisk at have et lager af denne type retter på båden, så I altid er klar til hurtig udrykning og kan drage af sted med den gode viden i baghovedet, at I har maden med.
En færdigret af denne type kræver ikke andet end en gryde og et blus, hvorefter I kan varme retten igennem – og vupti er den klar til servering. Der findes flere fabrikater af henkogte færdigretter på glas, og både retter med kød og veganske retter.
Tilsvarende kan I vælge at have et lille lager på båden af frysetørrede retter, som blot kræver, at I har vand, en gryde og et blus – og måske lidt madolie – til rådighed i bådens ofte diminutive køkken. Deraf navnet ‘one pot-retter’. Retterne er oftest baserede på pasta, ris eller måske kartofler, samt grøntsager og måske kød. Som oftest er denne type retter dog lavet på vegetariske ingredienser alene.
Oprindeligt blev denne type frysetørrede One Pot retter opfundet til brug på trekkingture, ekspeditioner og lignende – og de har sågar været med i rummet og på Månen, hvor de var en nem kilde til mad for astronauterne.
Du vil blive forbløffet over, hvor godt denne type retter smager, og det kan som de henkogte retter på glas holde sig i meget lang tid, inden de tilberedes. Du kan derfor altid have råvarerne til et godt måltid liggende i din sejlbåd.
Er man til søs, er en anden mulighed selvfølgelig selv at fange sin mad. Er du lystfisker, vil det være en sport at fange fisken til aftensmaden eller frokosten, men denne type mad kræver selvfølgelig, at du har de øvrige ingredienser, du skal bruge til et måltid, med, og at I har faciliteter på båden, så I kan lave et lidt mere kompliceret måltid. Men intet slår en nygrillet makrel eller anden fisk, og den smager kun bedre, hvis I selv har hevet den op af havet.
Velbekomme og held og lykke med nem og enkel mad på sejlturen!